Current Issue
Essay by Joanne Nezi
Volume 2 | Issue 12 [April 2023]

A Greek eats Indian food
Volume 2 | Issue 12 [April 2023]
In the middle of bringing dishes of unidentifiable delicacies to the table, she stopped and frowned.
Oh, I’m sorry, I’m all out of yoghurt, she said. That’s fine, I blithely replied, wondering why yoghurt was so important all of a sudden.As a child in Montreal, I had admired Indian ladies in saris – the only people who genuinely looked like they came from somewhere else. But Roli was the first Indian I had met personally – in a political science class, where we …

एक ग्रीक का सफर, भारतीय भोजन के संग
वर्ष 2 | अंक 12 [अप्रैल 2023 ]
कई अनोखे व्यंजनों को मेज़ पर सजाते हुए वह सहसा रुकी और भौहें चढ़ाते हुए बोली, ओह, मुझे खेद है, मैं दही तो भूल ही गयी। कोई बात नहीं, मैंने कहा, यह सोच कि दही इतना ज़रूरी क्यों है?मॉन्ट्रियल में बड़े होते हुए, मैं भारतीय महलाओं को साड़ियों में देख उनसे बहुत प्रभावित होती – केवल वही होती जो ऐसी दिखती जैसे वास्तव में कहीं और से आई हों। लेकिन रोली पहली भारतीय थी जिससे मैं व्यक्तिगत रूप से मिली थी – राजनीति विज्ञान की कक्षा में – जहाँ हमने एक साथ क्रांति का अध्ययन किया। एक-दूसरे की संस्कृति को बेहतर जानने के लिए उसने मुझे मेरे पहले भारतीय भोजन के लिए आमंत्रित किया था। उस समय मैं मात्र …

ഗ്രീസിൽനിന്നൊരാൾ ഇൻഡ്യൻ ഭക്ഷണം രുചിക്കുന്നു
Volume 2 | Issue 12 [April 2023]
തിരിച്ചറിയാനെളുപ്പമല്ലാത്ത വിഭവങ്ങൾ മേശയിലേക്കു കൊണ്ടുവരുന്നതിനിടയിൽ റോളി നെറ്റി ചുളിച്ചുകൊണ്ട് പെട്ടെന്നു നിന്നു. “ഓ, യോഗെട് ഒട്ടും ബാക്കിയില്ല,” അവൾ പറഞ്ഞു. “അതു സാരമില്ല,” ഞാൻ സന്തോഷം വിടാതെ പറഞ്ഞു. ഇതിനിടെ യോഗെട്ടിന് ഇത്ര പ്രാധാന്യം കൈവന്നതെങ്ങനെയെന്ന് എനിക്കു മനസ്സിലായില്ല. മോൺട്രിയോളിൽ ഒരു കുട്ടിയായിരിക്കുമ്പോൾ …