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Essay by Shashi Tharoor
Volume 3 | Issue 9 [January 2024]

Onam Sadhya
Volume 3 | Issue 9 [January 2024]
What can a Malayali writer think about when asked to write about food and eating? The answer is, inevitably, the Onam festival and its famous feast, the sadhya. A typical image the advent of Onam evokes is that of the sumptuous Malayali sadhya spread out over fresh green plantain leaves, packed with colours as vivid as the shades on a Kathakali actor’s elaborate costume and makeup. It is at once an image of natural simplicity and glorious cooking, what with its medicinal navara rice and sambar and parippus, or the ubiquitous avial…

ओणम सद्या
वर्ष 3 | अंक 8 [जनवरी 2024 ]
अगर किसी मलयाली लेखक से कहा जाए कि वह खान-पान के बारे में लिखे, तो वह क्या सोचेगा? अनिवार्यतः इसका उत्तर है, ओणम का त्योहार और उसका सबसे प्रसिद्ध भोज- सद्या ! ओणम आने वाला है, यह अहसास होते ही मन में जो सबसे ख़ास छवि बनती है, वह है केले के ताज़ा पत्ते पर बिछा हुआ शानदार मलयाली सद्या, जिसमें इतने विविध रंग होते हैं, जितने किसी कथकली कलाकार के अलंकृत परिधान और मेक-अप में होते होंगे। यह छवि एक ही समय में दो बातें दिखा देती है- खाने की प्राकृतिक सादगी और बेहतरीन पाक-कला, जिसमें औषधीय गुणों वाला नवारा चावल और साम्बर और परिप्पु या फिर सर्वव्यापी अवियल (अब तो इस नाम से एक रॉक बैंड भी है) और पचड़ी शामिल होते हैं। आप केरल के जिस हिस्से में हों, उसके अनुसार, आपके सामने एक ही बार में, एक के बाद एक, लगभग 30 स्वादिष्ट…

ഓണം സദ്യ
Volume 3 | Issue 9 [January 2024]
ആഹാരത്തെക്കുറിച്ച്, ശാപ്പാടിനെക്കുറിച്ച് എഴുതണമെന്നു പറഞ്ഞാൽ മലയാളിയായ ഒരു എഴുത്തുകാരന് എന്താണ് ഓർമ്മവരിക? ഒരു സംശയവുമില്ല, ഓണവും അതോടൊപ്പമുള്ള ഓണസ്സദ്യയുടെ പെരുമയും എന്നുതന്നെയാണ് ഉത്തരം. ഓണമായി എന്നു കേൾക്കുമ്പോൾതന്നെ തെളിയുന്ന ചിത്രം വാട്ടം തട്ടാത്ത പച്ച വാഴയിലകളിൽ വിളമ്പിവെച്ച മലയാള സദ്യയുടെ നിറവാണ്, ഒരു കഥകളിവേഷക്കാരന്റെ ഉടയാടകളെയും മുഖത്തെ…